Sporazumi Državnog odvjetništva Republike Hrvatske

25.01.2010.
Radi učinkovitijeg prikupljanja obavijesti vezanih za kaznene prijave Državno odvjetništvo Republike Hrvatske sklopilo je sporazume sa više zemalja o suradnji u predkaznenoj fazi postupka.

U cilju učinkovitijeg istraživanja, dokazivanja i procesuiranja osoba za koje postoji osnova sumnje da su počinile kazneno djelo ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, Državno je odvjetništvo Republike Hrvatske sklopilo sporazume s više zemalja o razmjeni dokaza, drugih dokumenata i podataka koji omogućuju da se u zemlji u kojoj se nalazi počinitelj vodi postupak protiv te osobe, odnosno da počinitelji ovih teških kaznenih djela budu privedeni pravdi i kažnjeni pred pravosudnim tijelima te države.

Memorandum o suglasnosti o suradnji u borbi protiv teškog kriminala, organiziranog kriminala, nedozvoljene trgovine drogom, krijumčarenja ljudi, trgovine ljudima, međunarodnog terorizma i sličnih pitanja od zajedničkog interesa između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva financija i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Udruženja policijskih načelnika, Kraljevskog tužiteljstva Engleske i Walesa, Ureda za teške prijevare, Carinskog i trošarinskog ureda Njezinog Veličanstva, Imigracijske službe Ujedinjenog Kraljevstva, Nacionalnog Odreda za borbu protiv kriminala, nacionalne kriminalističke obavještajne službe Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

U priloženim dokumentima je Sporazum o razumijevanju potpisan 25. siječnja 2010. između Ureda javnog tužitelja Republike Makedonije, Ureda Glavnog javnog tužitelja Republike Albanije, Ureda Državnog tužitelja Bosne i Hercegovine, Ureda Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ureda Republičkog javnog tužitelja Republike Srbije i Ureda Vrhovnog državnog tužilaštva Republike Crne Gore za regionalnu suradnju u borbi protiv organiziranog kriminala i drugih oblika teškog kriminala.

Dokumenti